Thursday, November 4, 2010

Anugerah Ilahi

Posted by zulaila at 1:09 AM 0 comments
Salam teman-teman sume...
video
Ari nie lela nak cerita pasal lawatan lela ke sekolah Princess Elizabeth kelmarin iaitu pada hari Rabu. Sekolah ini merupakan sebuah sekolah berasrama penuh bagi kanak2 yang cacat penglihatan. Semua penghuni di sekolah ini datang dari seluruh pelusuk negeri. Apa yang lela ingin katakan di sini adalah walaupun diaorg cacat penglihatan tapi mereka diberi keistimewaan yang begitu istimewa dari Allah s.w.t. Apa yang paling membanggakan lela sewaktu lela dan rakan2 berkunjung kesana adalah...kami semua di hiburkan oleh kanak2 tersebut dengan pelbagai persembahan yang menarik. Lela begitu bangga dengan seorang budak laki walaupun dia cacat kedua2 belah mata tp itu tidak menghalang semangat dia untuk menjadi seorang tahfiz al-Quran. Lela kagum dengam bacaan al-Quran yang dibacanya dengan penuh taranumnya. Ya Allah begitu agung sekali anugerah Allah kepada kanak2 yang istimewa ini. Lela akui sedangkan Lela yang sempurna ini tidak boleh menghafaz atau membaca al-Quran sebegitu lancar dan penuh taranum seperti mereka. Sepanjang berada di sana jelas terpancar kegembiraan di wajah mereka saat kami semua bermain2 dgn mereka, menyanyi dan pelbagai aktiviti lagi yang sememangnya mampu membuatkan mereka bergelak ketawa dengan kitaorang. Tersentuh juga hati lela apabila melihat mereka sume mampu menerima takdir yang telah tertulis bagi mereka. Mereka tidak menagis di atas nasib yang menimpa mereka malah mereka terima dengan hati yang redha. Mereka redha terpaksa berpisah dengan ibu bapa dan keluarga mereka semata-mata untuk menuntut ilmu. Lela sempat bercakap dengan seorang penghuni disana dimana dia baru saja di hantar oleh ibu bapanya ke sekolah tersebut. Amira namanya.Dia baru je masuk darjah 1. Apabila lela lihat wajah amira lela teringat adik lela kt rumah.Dia pun sebaya dengan amira tapi adik lela still sentiasa berada di samping ma dan abah lela. Tp amira walaupn umrnya baru 7 tahun tp dia sudah perlu berpisah dengan ibu bapanya. Lela tanya dia rindu tak dekat ma dan ayah? Dia cakap rindu. Dia cakap kt lela lagi best tinggal kt sekolah tu.Kwn2 sumenya baik.Walaupn cacat penglihatan tp amira mampu berdikari.Apa yang lela nampak sewaktu berkunjung disana, kanak2 istimewa nie sangat manja dan diaorang mahukan perhatian sehinggakan ada yang dah xnk pisah dah dengan abg2 n kakak yg turut join lawatn nie. Tp apa pn mmg best dapt bersama2 ngn mereka..dpt selami hati mereka dan hiburkan mereka dengan pelbagai aktiviti. lela juga berpeluang tengok diaorg guna mesin brail. mmg lela kagum sgt2. Dan apa yang paling penting skali mereka nie mmg cacat penglihatan tp pendengaran dan hati mereka amat cerah.


" ingatlah wahai teman bersyukurlah kepada Allah kerana memberi kita cukup kesempurnaan tanpa ada cacat
  cela dari segi fizikalnya dan hargailah serta sayangilah juga insan-insan yang kurang sempurna fizikalnya
  kerana mereka sememangnya adalah istimewa" 

Tuesday, November 2, 2010

CINTA

Posted by zulaila at 11:11 AM 1 comments
Salam sume...
apa khabar you all?? Harap- harap sihat sume ek... This is my first time with my blog.
Ari nie lela nk kongsi tentang topik cinta ngn sume. Apa mkna cinta bagi you all..
Setiap orang tentu punya makna cinta yang berbezakan. Pada lela cinta adalah satu perasaan yang indah jika kita tahu menghargainya. Setiap orang perlu bercinta untuk hidup bahagia di dunia dan juga akhirat. Tapi tunggu dulu cinta yang lela maksudkan ini bukannya cinta kepada pasangan atau pakwe ke atau makwe you all. Apa yang lela maksudkan adalah cinta kepada pencipta kita iaitu Allah s.w.t. Kita wajib cinta dan sayang kepadaNya.
Lela percaya sangat cinta kepada pencipta kita sungguh indah dan mengasyikkan berbanding kita cinta dan sayang pada pakwe atau makwe kita...So macam mana you all setuju tak dengan pendapat lela nie.
Kita juga memang boleh bercinta dengan manusia seperti  mak,ayah dan keluarga kita. Lela tak kata yang perkara tu tak boleh tapi bagi lela mencintai seseorang selain yang lela sebutkan tadi sememangnya sukar dan kadang-kadang melalaikan. Cuba you all tengok apa yang dah berlaku sekarang nie dengan remaja-remaja kita disebabkan cinta mereka lalai kepada hukum Allah s.w.t sehingga sanggup buat benda-benda terkutuk. Sepatutnya kita perlu cintakan pencipta kita lebih dari segala-galanya tapi zaman sekarang nie tak ada pun yang macam tu dunia dah terbalik katakan, cintakan manusia lebih dari segala-galanya.....
Ada sampai yang sanggup berkorban demi cinta...sanggup tinggal mak dan ayah demi kasih dan cinta macamlah cinta dia tu agung sangat...kalau you all nak tau nak dapat cinta sejati dan suci murni dari kaum adam sekarang nie bukannya senang. Kadang-kadang diaorang hanya manis di bibir je lepas tu hampeh..habuk pun tak ada. Lela tak kata yang sume kaum adam macam tu tapi mereka sume tu still ada. so sebagai kaum hawa kenalah hati- hati dalam mencari cinta yang belum pasti tu. Kan lebih senang kalau kita cinta dekat maha pencipta kita je tak payah nak serabut kepala. Bukan ke itu yang patut kita lakukan sebagai hambaNya. Ingatlah wahai teman cinta kepada seorang adam tidak seindah yamg disangka...ia umpama sebuah kota kristal yang indah di penglihatan tapi derita di perasaan..

Sesungguhnya cinta kepada Allah adalah cinta yang kekal abadi......



Thursday, November 4, 2010

Anugerah Ilahi

Salam teman-teman sume...
video
Ari nie lela nak cerita pasal lawatan lela ke sekolah Princess Elizabeth kelmarin iaitu pada hari Rabu. Sekolah ini merupakan sebuah sekolah berasrama penuh bagi kanak2 yang cacat penglihatan. Semua penghuni di sekolah ini datang dari seluruh pelusuk negeri. Apa yang lela ingin katakan di sini adalah walaupun diaorg cacat penglihatan tapi mereka diberi keistimewaan yang begitu istimewa dari Allah s.w.t. Apa yang paling membanggakan lela sewaktu lela dan rakan2 berkunjung kesana adalah...kami semua di hiburkan oleh kanak2 tersebut dengan pelbagai persembahan yang menarik. Lela begitu bangga dengan seorang budak laki walaupun dia cacat kedua2 belah mata tp itu tidak menghalang semangat dia untuk menjadi seorang tahfiz al-Quran. Lela kagum dengam bacaan al-Quran yang dibacanya dengan penuh taranumnya. Ya Allah begitu agung sekali anugerah Allah kepada kanak2 yang istimewa ini. Lela akui sedangkan Lela yang sempurna ini tidak boleh menghafaz atau membaca al-Quran sebegitu lancar dan penuh taranum seperti mereka. Sepanjang berada di sana jelas terpancar kegembiraan di wajah mereka saat kami semua bermain2 dgn mereka, menyanyi dan pelbagai aktiviti lagi yang sememangnya mampu membuatkan mereka bergelak ketawa dengan kitaorang. Tersentuh juga hati lela apabila melihat mereka sume mampu menerima takdir yang telah tertulis bagi mereka. Mereka tidak menagis di atas nasib yang menimpa mereka malah mereka terima dengan hati yang redha. Mereka redha terpaksa berpisah dengan ibu bapa dan keluarga mereka semata-mata untuk menuntut ilmu. Lela sempat bercakap dengan seorang penghuni disana dimana dia baru saja di hantar oleh ibu bapanya ke sekolah tersebut. Amira namanya.Dia baru je masuk darjah 1. Apabila lela lihat wajah amira lela teringat adik lela kt rumah.Dia pun sebaya dengan amira tapi adik lela still sentiasa berada di samping ma dan abah lela. Tp amira walaupn umrnya baru 7 tahun tp dia sudah perlu berpisah dengan ibu bapanya. Lela tanya dia rindu tak dekat ma dan ayah? Dia cakap rindu. Dia cakap kt lela lagi best tinggal kt sekolah tu.Kwn2 sumenya baik.Walaupn cacat penglihatan tp amira mampu berdikari.Apa yang lela nampak sewaktu berkunjung disana, kanak2 istimewa nie sangat manja dan diaorang mahukan perhatian sehinggakan ada yang dah xnk pisah dah dengan abg2 n kakak yg turut join lawatn nie. Tp apa pn mmg best dapt bersama2 ngn mereka..dpt selami hati mereka dan hiburkan mereka dengan pelbagai aktiviti. lela juga berpeluang tengok diaorg guna mesin brail. mmg lela kagum sgt2. Dan apa yang paling penting skali mereka nie mmg cacat penglihatan tp pendengaran dan hati mereka amat cerah.


" ingatlah wahai teman bersyukurlah kepada Allah kerana memberi kita cukup kesempurnaan tanpa ada cacat
  cela dari segi fizikalnya dan hargailah serta sayangilah juga insan-insan yang kurang sempurna fizikalnya
  kerana mereka sememangnya adalah istimewa" 

Tuesday, November 2, 2010

CINTA

Salam sume...
apa khabar you all?? Harap- harap sihat sume ek... This is my first time with my blog.
Ari nie lela nk kongsi tentang topik cinta ngn sume. Apa mkna cinta bagi you all..
Setiap orang tentu punya makna cinta yang berbezakan. Pada lela cinta adalah satu perasaan yang indah jika kita tahu menghargainya. Setiap orang perlu bercinta untuk hidup bahagia di dunia dan juga akhirat. Tapi tunggu dulu cinta yang lela maksudkan ini bukannya cinta kepada pasangan atau pakwe ke atau makwe you all. Apa yang lela maksudkan adalah cinta kepada pencipta kita iaitu Allah s.w.t. Kita wajib cinta dan sayang kepadaNya.
Lela percaya sangat cinta kepada pencipta kita sungguh indah dan mengasyikkan berbanding kita cinta dan sayang pada pakwe atau makwe kita...So macam mana you all setuju tak dengan pendapat lela nie.
Kita juga memang boleh bercinta dengan manusia seperti  mak,ayah dan keluarga kita. Lela tak kata yang perkara tu tak boleh tapi bagi lela mencintai seseorang selain yang lela sebutkan tadi sememangnya sukar dan kadang-kadang melalaikan. Cuba you all tengok apa yang dah berlaku sekarang nie dengan remaja-remaja kita disebabkan cinta mereka lalai kepada hukum Allah s.w.t sehingga sanggup buat benda-benda terkutuk. Sepatutnya kita perlu cintakan pencipta kita lebih dari segala-galanya tapi zaman sekarang nie tak ada pun yang macam tu dunia dah terbalik katakan, cintakan manusia lebih dari segala-galanya.....
Ada sampai yang sanggup berkorban demi cinta...sanggup tinggal mak dan ayah demi kasih dan cinta macamlah cinta dia tu agung sangat...kalau you all nak tau nak dapat cinta sejati dan suci murni dari kaum adam sekarang nie bukannya senang. Kadang-kadang diaorang hanya manis di bibir je lepas tu hampeh..habuk pun tak ada. Lela tak kata yang sume kaum adam macam tu tapi mereka sume tu still ada. so sebagai kaum hawa kenalah hati- hati dalam mencari cinta yang belum pasti tu. Kan lebih senang kalau kita cinta dekat maha pencipta kita je tak payah nak serabut kepala. Bukan ke itu yang patut kita lakukan sebagai hambaNya. Ingatlah wahai teman cinta kepada seorang adam tidak seindah yamg disangka...ia umpama sebuah kota kristal yang indah di penglihatan tapi derita di perasaan..

Sesungguhnya cinta kepada Allah adalah cinta yang kekal abadi......



About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
ALWAYS CHEER IN LIFe...........
Powered by Blogger.
 

Lela's gallery Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Birthday Gift Idea